15 daagse Kekova Special flottielje met Kas, Kalkan en de Kekova eilanden.

Vertrekdata: 8 juni, 13 juli en 31 augustus 2013

Terug van weg geweest, de Kekovaroute hebben we op vele verzoek weer in ons programma dit jaar! Voor de liefhebber van langere dagafstanden gecombineerd met veel cultuur en oudheden van deze bijzondere omgeving: verzonken stad, Sinterklaas, Saklikentkloof of gewoon zeilend langs deze geweldig mooie kustlijn

Dag 1: Amsterdam - Marmaris
Op de luchthaven van Dalaman zal de chauffeur klaar staan om iedereen naar de gezellige Netsel Marina in Marmaris te brengen. De busrit duurt ongeveer 5 kwartier en onderweg kom je langs vele sinaasappelboomgaarden en het groene van deze streek zal zeker verrassend zijn. De flottieljeleiding zal in Marmaris iedereen hartelijk welkom heten en je naar het schip brengen. De “bootschappen” zullen lekker koud in de koelkast klaarstaan. ’s Avonds, tijdens de maaltijd bij ons vaste restaurant “Caria” kan er kennis gemaakt worden met de andere deelnemers van de flottielje.

Dag 2: Marmaris - Çiftlik
Deze morgen zorgen we voor het vers gebakken brood op de steiger. Na een uitgebreide technische uitleg op het schip en de eerste briefing met verkoelend drankje in de tuin van het zwembad gaan we met zijn allen op weg naar onze eerste aanlegplaats Çiftlik. Het traject is rechtstreeks 14 mijl zodat iedereen alle tijd heeft om rustig het schip te leren kennen. Deze baai is bekend om zijn rotsformaties en gezellige strandje waar veel Turkse dagtoeristen uit de directe omgeving komen. Ons vaste restaurant “Rafet Baba” zal een overheerlijk voorgerechten buffet klaarzetten en zal de grill flink opstoken om het vlees of de vis op te bereiden.

Dag 3: Çiftlik - Sarsala
Vandaag hebben we eerst het gezamenlijk ontbijtbuffet om daarna de trossen los te gooien voor de 38 mijl lange zeildag naar Sarsala. Met het windje ruim gaan we richting de grote baai van Fethiye en Göçek. Daar aangekomen zal de rust en de gemoedelijke sfeer van de kleine baai Sarsala je aangenaam verrassen. De mensen van Sarsala zijn erg gastvrij en zullen er alles aan doen om het iedereen naar de zin te maken. Het terras waar we de maaltijd geserveerd krijgen staat “op het water”, met een geweldig uitzicht op de steiger en een wijde blik op de baai.

Dag 4: Sarsala - Karacaören
Wakker worden van de geur van vers brood uit de houtoven van Sarsala. De houtoven en het broodbakken is een belevenis op zich en de moeite waard om te bekijken. Na de briefing zal het lastig zijn om Sarsala te verlaten want het is daar zó gemoedelijk en sfeervol maar het zal toch gebeuren want we zetten koers naar een andere bestemming en wel Karacaören. Dit is een bijzonder mooie snorkelplek en vanuit het restaurant kan je heel mooi de maan zien opkomen, de restaurant eigenaar is altijd bereid om een feestje te bouwen voor iedereen compleet met verzoeknummers.

Dag 5: Karacaören - Kaş
Na het ontbijt gooien we weer de trossen los voor deze langere zeildag langs de 7 kapen en het lange strand van Patara op weg naar Kaş. De heersende wind zal ons met een ruime koers naar dit leuke stadje brengen. Ook in Kaş vind je vele oudheden uit de byzantijnse tijd, er staat zelfs midden in de stad een reuze grote Sarcofaag. De laatste jaren is Kaş veranderd van een klein dorpje tot een toch wel mondain stadje maar de oude stadskern is gelukkig nog hetzelfde gebleven. We meren hier af in de nieuwe marina die sinds 2011 klaar is. Maar de maaltijd zullen we zeker weer gebruiken in het oude vertrouwde “Smiley’s” restaurant aan de oude stadshaven.

Dag 6: Kaş - Kekova
Na een zeiltocht van 16 mijlen zullen we aankomen in dit bijzondere gebied. Er is veel te doen en te beleven hier en we zullen dan ook 2 overnachtingen hebben. De eerste overnachting doen we in de lagune van Üçağiz vanwaar het eenvoudig is om een landexcursie naar Myra te maken. Myra is de plaats waar Sinterklaas zijn bisdom had. Zijn geboorteplaats is Patara waar we eerder langs gevaren zijn deze week. Myra zélf is bijzonder om te bezoeken het is eigenlijk de meest bekende Lycische stad samen met Olympus wat een stuk oostelijker ligt. Het Sinterklaas monument met de Sint Nicolaaskerk staat in het naastgelegen plaatje Demre.

Dag 7: Kekova Üçağiz - Kekova Simena
Vele mogelijkheden om de dag te besteden. Het bezoek aan Myra en/of een tocht met de glasbodemboot langs de verzonken stad, hier zie je vele resten van de stad die zeker tot de verbeelding spreken, vele trapjes en resten van funderingen. Als je geen cultuur wilt bezoeken dan kan er uiteraard een “rondje eiland” gezeild worden en in de namiddag zullen we afmeren bij Hasan’s Roma restaurant nét onder het kasteel uit het kruisridder tijdperk. Als de zon niet meer zo warm is moét je eigenlijk wel even naar boven, een gewéldig uitzicht over dit gebied en een heel veld met sarcofagen is de beloning van deze moeite.

Dag 8: Kekova - Kalkan
We gaan vroeg op pad om de 30 mijl aan de wind te gaan zeilen naar de plaats Kalkan. Kalkan is een gezellig dorpje wat tegen een steilere berg “geplakt ”is. Hierdoor heb je vele kleine steegjes die erg steil omhoog lopen met vele kleine snuisterij winkeltjes en leuke terrasjes. Weer volop mogelijkheden om te shoppen dus. We liggen afgemeerd in de kleine maar zeer gezellige stadshaven.

Dag 9: Kalkan - Fresh water bay
Het contrast zal groot zijn vanuit een stadje naar de serene rust van een van de mooiste baaien van dit gebied en wel Fresh water bay, een baai die zijn naam dankt aan de zoetwaterbronnen die daar uitkomen. Je zult ook duidelijk het verschil zien in het water tussen zout en zoet doordat het zoete water eigenlijk boven op het zoute water drijft. Vergeet de fotocamera niet mee te nemen als we naar het hoger gelegen restaurantje gaan, het uitzicht is adembenemend.

Dag 10: Fresh water bay - Wall bay
De rust in Fresh water bay is overweldigend, men kan ontbijten boven in het restaurant of wachten op de pannenkoekenboot die ongetwijfeld langs gaat komen. Vanaf Fresh water bay kunnen we met een heerlijk halvewinds rak zeilend naar deze eindbestemming Wall Bay. De gastvrijheid in Turkije staat hoog in het vaandel. Het bestaat nog echt, mensen die op de steiger staan om je gastvrij te ontvangen en met de lijnen te helpen, die lachend in de meest eenvoudige omgeving een fantastische maaltijd op tafel toveren, die de “linker halve kip” aanprijzen…….kortom die je de tijd van je leven bezorgen.

Dag 11: Wall Bay - Fethiye
Wakker worden van het geluid van de hanen of van het rinkelen van de bellen van de geiten, lekker genieten van een ontbijt met het kabbelende water om je heen, je wilt eigenlijk niet weg hier maar na de briefing zal het toch gebeuren want we zetten koers dwars over de grote baai van Fethiye naar de stad Fethiye zelf. Een hele mooie zeildag met halve wind, maar ook tijd genoeg om even een “lunchstop” te maken in een van de vele pittoreske baaitjes die je onderweg tegen kan komen. De flottieljeleiding zal daar alles over vertellen. De stad Fethiye heeft enorm veel te bieden: de hamam, de markt, scheerbeurt voor de heren, maar ook een excursie naar de Saklikentkloof is aan te raden.

Dag 12: Fethiye - Kapi Creek
Vandaag plannen we de tocht naar Kapi Creek, een prachtige beschutte baai. Als je vanaf het restaurant een klein stukje naar boven loopt dan kom je op een geweldig uitzichtpunt over het water langs de beide kanten van deze kleine bergrug. Ook is het leuk om het klein dorpje te bezoeken en bij de imam ( met zijn eigen echte moskee) en zijn vrouw een kopje “adaçay” te drinken, dit is een kruidenthee van takjes salie……. voor de liefhebbers dus. Er zijn vrouwen die tapijtjes knopen en honing maken en sokken breien, die ze uiteraard ook willen verkopen. Deze nederzetting is ongeveer 20 minuutjes lopen vanaf het restaurant en makkelijk te bereiken.

Dag 13: Kapi Creek - Ekinçik
We gaan weer naar “buiten” langs de mooie kustlijn van Turkije op weg naar de bestemming van deze dag, Ekinçik. Onderweg niet vergeten om bij “Hamburgereiland” naar dolfijnen te zoeken, op deze plek zien we ze erg vaak!
Hoog aan de wind zeilen is nodig vandaag om de kaap Dişibilmez te ronden, daarna afvallen en de laatste mijlen met halve wind naar Ekinçik, een prachtige met pijnbomen omringde baai. De avondmaaltijd is luxe met enorm veel keuze in de gerechten maar je mag zéker niet vergeten om een plekje voor het toetje over te houden.

Dag 14: Ekincik - Marmaris
De laatste zeildag is al weer aangebroken. In de vroege ochtend is er gelegenheid om een excursie te maken naar de delta van de rivier van Daliyan. Onderweg kom je langs het schildpaddenstrand, de opgravingen van Caunos en de beroemdste rotsgraven van Turkije. Met een laatste aandewinds rak lopen we dan de baai van Marmaris weer aan en de laatste mijlen worden op de teller gezet. Zo ook de afscheidsmaaltijd zullen we weer gebruiken in het Caria restaurant aan de gezellige boulevard van Marmaris.

Dag 15: Marmaris - Amsterdam
Het is weer tijd om naar huis te gaan, of naar een eventuele geboekte accommodatie. De transferbus zal iedereen weer op komen halen om naar de luchthaven te brengen. De flottieljeleiding zal iedereen uitzwaaien bij de bus.