Het zeilgebied


De Turkse kust waar wij zeilen is niet zoals u zult verwachten. Het water is helder turkoois blauw, de kusten zijn zoals ze honderden jaren geleden ook waren. De baaitjes liggen verscholen en de bomen groeien tot aan de waterlijn. In de baaitjes vindt u eenvoudige restaurantjes, waar ze heerlijke lokale specialiteiten serveren. De bevolking is erg gastvrij en vooral behulpzaam en de zon schijnt hier 300 dagen per jaar. Deze zeilvakantie staat garant om onvergetelijk te worden.


De beginhaven is Marmaris en van hieruit kunt u de zeilroute gemakkelijk plannen. Vanaf Marmaris zijn er twee mooie routes: De west-route of de oost-route

  West-route                                              Oost-route

west route    

Op de west-route komt u de ruige onbegroeide kusten tegen en lieve dorpjes, zoals Selimiye, Orhaniye en Datca, mooie baaien, de oude stad Knidos en het Griekse eilandje Simi. De windsterkten liggen tussen de 3 en 5 beaufort.

Kiest u voor de oost-route, dan zeilt u lange kusten die rijk begroeide zijn. Er zijn talloze knusse baaitjes met eenvoudige maar heerlijke restaurantjes. En er zijn leuke plaatsjes zoals Göcek, Fethiye, Kalkan en Kas, en natuurlijk het onvergetelijke gebied van Kekova, de verzonken stad. De gemiddelde windsterkten liggen tussen de 2 en 4 beaufort.

Kortom twee routes met veel cultuur en natuur. Het is ook mogelijk om uitstapjes te maken tijdens de zeilroute.

  • Bijvoorbeeld naar de Saklikent kloof, een natuurwonder met waar waterbronnen in uitkomen met ijskoud bronwater.
  • De Dalyan Delta (broedplaats van de Caretta schildpad met het bekende schildpaddenstrand) en de opgravinen van de stad Caunos zijn een absolute aanrader. Deze excursie vertrekt vanuit Ekincik.
  • Een bezoek aan het (voormalig Griekse) spookstadje Kaya Köy is zeker de moeite waard.
  • En uiteraard is Kekova, de verzonken stad een aparte ervaring om te bezoeken. U zeilt tussen de sarcofagen door en een bezoek aan het middeleeuwse fort biedt u een prachtig uitzicht.
  • In Knidos ligt uw zeilschip midden in één groot openluchtmuseum.
  • Ook de ongerepte Gökova golf is een geweldig zeilgebied. De afwisseling van de ruige rotsen met de groene bergen is mooi om te zien.
  • In de baai English harbour liggen zijn veel schuilplaatsen
  • Cökertme met zijn Kaptain Ibrahim en Cleopatra's eigen eiland, moeten uiteraard ook worden bezocht
  • De windsterkten in deze baai zijn liggen tussen de van 2 en 6 Beaufort. Veelal komt de wind opzetten vanuit het westen en versterkt deze zich richting het oosten.


Kijk hier voor de flottielje routes